PMS (predmenstrualni sindrom) i dismenoreja (menstruacijski grčevi)

Lady, Woman, Female, Girl, Swing

Menstrualni ciklus odraz je cikličke ženske prirode. U knjizi „Žensko tijelo, ženska mudrost“ dr. Christiane Northrup, svjetski poznata ginekologinja i autorica svjetski poznatih uspješnica, kaže: „Plima i oseka snova, kreativnosti i hormona koji se povezuju u različitim dijelovima ciklusa pružaju nam priliku da produbimo vezu s vlastitom unutarnjom mudrošću.“. Nažalost, tradicija, nelagoda i bolovi udaljavaju nas od prihvaćanja te mudrosti.

Caroline Myss, svjetski poznata medicinska intuitivka tvrdi da su grčevi i PMS klasični primjeri sukoba žene sa samom sobom i njenom ženskošću, s ulogom koju ima u društvu kao i očekivanjima koje društvo ima od nje. 

Gotovo 60% žena pati od menstruacijskih bolova tijekom mjesečnice. U medicinskim krugovima najčešće se kao razlog bolova navode hormoni, no to mogu biti i razna patološka stanja (poput cisti, mioma ili endometrioze) kao i problemi psihološke naravi.

Dress, Female, Girl, Human, People

Dismenoreju najčešće dijelimo na primarnu i sekundarnu. Primarna dismenoreja, koja je znatno češća, posljedica je kontrakcija maternice tijekom krvarenja, dok sekundarna nastaje kao posljedica nekih drugih patoloških stanja u zdjelici.

U slučaju bolnih mjesečnica najbolje je prvo posjetiti svog ginekologa, obaviti pregled i sve potrebne pretrage. Nakon što ginekolog utvrdi dijagnozu, planira se terapija.

Velika je vjerojatnost da se će uzrok uspješno ustanoviti i da će se, primjerenom terapijom, simptomi ublažiti ili čak nestati. Mnoge žene, neopravdano, život s ovim problemom smatraju „normalnim“, pa jednostavno nikad ne potraže pomoć te se cijeli život muče s boli i nelagodom.

Silhouette, Dancing, Jumping, People

PMS (predmenstrualni sindrom) je razdoblje koje obično počinje ovulacijom i traje do početka krvarenja. Najčešće ga karakterizira osjećaj napuhnutosti, zadržavanja vode, promjene raspoloženja.

Dismenoreju pak karakteriziraju grčevi u donjem dijelu trbuha i leđa, mučnine, bolovi u mišićima natkoljenice, problemi sa stolicom. Najčešće zahtijevaju terapiju analgeticima (lijekovima protiv bolova). U cilju ublažavanja menstrualnih bolova koristi se i hormonska kontracepcija, a od pomoći nam mogu biti i mnogi prirodni pripravci i postupci.

Za one koje preferiraju prirodne načine ublažavanja simptoma, savjetujemo pokušati sa sljedećim:

Prehrana – uravnotežena, prirodna, raznovrsna
Hrana koju konzumiramo mora sadržavati dovoljno hranjivih sastojaka, biti uglavnom nerafinirana, bez hidrogeniziranih masnoća, bogata zdravim masnoćama (bogatih esencijalnim masnim kiselinama). Također je važno unositi dovoljne količine vitamina C, vitamina B6 (100 mg dnevno), vitamin E (50 mg dnevno) i magnezija (100 mg dnevno). Vitamin E trebao bi biti u obliku d-alfa tokoferola da bi bio učinkovit.
Savjetuje se i smanjeni unos mlijeka i mliječnih prerađevina, posebice sladoleda, svježeg sira i jogurta (osim ako je riječ o mlijeku i mliječnim proizvodima iz ekološkog uzgoja). Preporučuje se smanjiti unos rafiniranih ugljikohidrata, ograničiti potrošnju mesa i žumanjaka, te također, ako je moguće, jesti one koji su organski proizvedeni. Važno je uzimati esencijalne masne kiseline (omega 3), konzumacijom ribljeg ulja ili svježih sjemenki lana (samljevenih u mlincu za kavu). Uputno je izbjegavati transmasne kiseline (margarine i biljne masti često prisutne u gotovim jelima, keksima, grickalicama…). Kod grčeva pomažu i biljni čajevi (kamilica, đumbir, vrkuta).

Female, Girl, Human, Silhouette, Woman

Tjelovježba
Redovito prakticiranje lagane tjelovježbe dokazano pomaže kod dismenoreje i PMS-a. Naročito djelotvornom pokazale su se yoga i opuštajuće tehnike disanja.

U tom periodu (PMS-a i krvarenja) važno je okrenuti se sebi, reducirati stres i napore u mjeri u kojoj je to moguće. Djelotvornom se pokazala i akupunktura.

Bol je poruka, upozorenje. O nama ovisi hoćemo li to ignorirati ili nećemo.
U svakom slučaju, mogućnosti za poboljšanja postoje.

Antonija Pleša
Krugovi, Centar za edukaciju, savjetovanje i humanitarno djelovanje

Photos courtesy of Pixabay

Vrata zdravlja