Početak školske godine 2020./2021.

Službeno je objavljeno da ova školska godina počinje 7. rujna, u cijeloj Hrvatskoj. Obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju puno je nedoumica o funkcioniraju školskog sustava u ovim okolnostima.  

Osnovna pravila su: u školu ne ide onaj tko ima simptome zarazne bolesti, tko je u samoizolaciji ili onaj tko zna da je zaražen. Važno je održavati razmak, smanjiti fizički kontakt među grupama, pojačati higijenu prostora i osobnu higijenu te redovito provjetravati prostore u kojima se boravi. Upute se odnose i na razrednu i na predmetnu nastavu, u osnovnim i srednjim školama.

Predmetnu nastavu nastojat će se organizirati na način da učenici, nastavnici i drugo osoblje škole što manje dolaze u kontakt tijekom jednog dana. Predlaže se dvosatna ili trosatna nastava i različito vrijeme početka nastave. Osim dolazaka i odlazaka, planira se razlomiti vrijeme odmora.

Još se pokušava pronaći rješenje zamjenskog prostora ili turnusne nastave (3+2 ili 2+3 dana kroz tjedan) u slučaju da u nekoj učionici ima veći broj učenika i ne može se osigurati nužna fizička distanca. Za učenike od 5. do 8. razreda poželjna je distanca 1,5 metar, za srednjoškolce i do 2 metra.

Maske su obavezne samo u nekim situacijama, no to još nije detaljnije pojašnjeno. Rečeno je da maske za učenike neće biti potrebne u slučaju da se može osigurati neophodna distanca, za nastavnike će nošenje zaštitnih maski biti obavezno na hodniku i u zajedničkim prostorijama. U slučaju dobre epidemiološke situacije mogu se dogoditi izmjene i ublažavanje mjera. U suradnji s regionalnim i nacionalnim stožerom civilne zaštite, ravnatelj/ica svake pojedine škole može zatražiti mišljenje i ublažavanje mjera.

Tko će osigurati maske za učenike još nije potpuno jasno, vjerojatno gradovi i županije. Ministar znanosti i obrazovanja govori o potrebi distribucije minimalno četiri maske po učeniku.

Za izrazito ranjive osobe, još se razmatra najpovoljnija opcija pohađanja nastave. Najvjerojatnije će se nastaviti dosadašnja praksa opravdanja izostanaka od strane liječnika, a postoji i mogućnost nastave od kuće i drugih oblika nastave.

Dozatori s dezinficijensima trebali bi biti postavljeni na nekoliko lako dostupnih mjesta u školama, a za učenike od 5. do 8. razreda te u srednjim školama i u svakoj učionici koja nema tekuću vodu.

Školske prostorije trebale bi se čistiti i provjetravati više puta dnevno. I dalje će učenici prije dolaska u školu morati mjeriti temperaturu (za one manje roditelji će upisivati u bilježnicu), dok se za djelatnike škola, osim kod kuće, preporučuje mjerenje temperature beskontaktnim toplomjerom prilikom dolaska i odlaska s posla.

Vodit će se i evidencija ulazaka i izlazaka ovlaštenog i neovlaštenog osoblja (djelatnici škole, učenici, roditelji itd.), s tim da se ta evidencija mora obaviti tako da se ne stvaraju grupiranja na ulazu. Za učenike bi se evidencija obavljala u razredu. Za učitelje i učenike s kroničnim bolestima preporuča se nošenje maske tijekom nastave.

Obzirom da su učionice u mnogim našim školama premale za zadovoljavanje aktualnih potreba, nedovoljan je broj škola, sanitarni čvorovi ne zadovoljavaju „novo normalne standarde“, nastavnici nemaju zasebne radne prostorije i sl. pred nama je veliki izazov primjerenog odgovora na pandemiju i pružanja djeci i nastavnom osoblju uvjeta za rad.

Osobnu odgovornost ne mogu zamijeniti niti najbolje osmišljene mjere, ali osobna odgovornost može zamijeniti i najbolje osmišljene  mjere i zato apeliramo – budite odgovorni prema sebi i drugima!

I sretno!

Najnovije preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pročitajte ovdje.

Photo courtesy of Pixabay   

Pridruži se raspravi
Vrata zdravlja