Promjena počinje iznutra

Željeli bi oblikovati tijelo, početi vježbati, zdravije se hraniti? Odlično. Svaki je dan prilika za promjenu, za novi početak.

Light, Circle, Points, Abstract, Face

Zašto to želim? Što očekujem od željene promjene? Kako se osjećam u vezi s time? Ova i slična pitanja trebali bismo proraditi i pounutriti (unijeti u svoj unutarnji prostor i učiniti ga dijelom sebe) i tada krenuti. Vođeni unutarnjom (intrinzičnom) motivacijom značajno povećavamo vjerojatnost za rezultate, u kvantitativnom i kvalitativnom smislu.

Postizat ćemo bolje rezultate, biti zadovoljniji, svjesni svojih životnih izbora (vježbati s guštom, jesti zdravije jer to želimo i osjećamo se dobro i sl.). Kad smo motivirani iznutra, iz sebe, iz svojih potreba (a ne tuđih) motiviranost traje duže, snažnija je i nosi nas prema željenom cilju. Vježbanje (kretanje, bilo kakva aktivnost) tada nije tlaka, ne iscrpljuje, ne “odrađujemo” ga nego nam dolazi kao nešto posve prirodno. Postaje dio nas.

Cilj (npr, postizanje određene tjelesne težine ili mišićne mase) nije sam sebi svrha. Kad promjena dolazi iznutra uživamo i na putu, u promjeni, u procesu. Rastemo, mijenjamo se, postajemo snažniji, svjesniji, zadovoljniji.

Antonija Pleša
Krugovi, Centar za edukaciju, savjetovanje i humanitarno djelovanje

Vrata zdravlja