Prosinac u duhu odgovornosti i solidarnosti

Ova je godina po mnogočemu specifična, obilježena pandemijom koja ne jenjava. S dolaskom prosinca pojačava se naša žudnja za normalnim vremenima, neopterećenim bolešću, neizvjesnošću i strahovima. Želimo se družiti s najmilijima, želimo s dragim osobama ispratiti ovu i dočekati Novu godinu, darivati, gužvati se po trgovima uz kuhano vino i glazbu, uz svjetlost tisuća lampica, uz zimski blagdanski ugođaj i drugo.

Card, Celebration, Character, Christmas

Nažalost, ove godine moramo drugačije. Svatko od nas nije odgovoran samo za sebe nego i za sve osobe s kojima je u doticaju – članove obitelji, prijatelje, znance, kolege, prodavače u trgovinama… Zdravlje je najveće bogatstvo koje osoba može imati i dovođenjem nečijeg zdravlja u rizik dovodimo u pitanje sam život te osobe kao i osoba s kojima je ona u kontaktu. Velika odgovornost…

Zato bismo trebali odgoditi željena putovanja, veća obiteljska okupljanja te tradicionalna okupljanja u crkvama, na trgovima i sl. i držati se službenih preporuka. Najsigurnija opcija je okupljanje samo s osobama iz istog kućanstva.  

One koje volimo na puno načina možemo podsjetiti na to koliko su nam važni i dokazati to distancom kao jedinim dokazanim načinom prevencije obolijevanja od infekcije covidom-19.
Možemo biti u svakodnevnom kontaktu telefonski, duže razgovarati i ohrabrivati jedni druge, poticati u zdravim odlukama, planirati budućnost bez pandemije, obavljati neke praktične poslove kojima ne narušavamo potrebnu distancu (npr. obavljati nabavku namirnica, lijekova i drugog).

Gdje ima volje ima i načina.   

Wishes, Christmas, Letter, Holiday

Distanca je u vrijeme pandemije dobila drugačiji smisao. Budući da smo društvena bića prirođena nam je potreba za druženjem i kontaktom s drugim osobama. No, ako to znači ugrozu zdravlja (ili sigurnosti  druge osobe) brigu i ljubav nećemo iskazivati na taj način. U vjeri da je distanca nužna i privremena okrenut ćemo se drugim načinima.

Ispitivanje javnog mnijenja koje je provelo Državno sveučilište Ohio u Sjedinjenim američkim državama pokazalo je da je oko 40% Amerikanaca planiralo slaviti blagdan Thanksgiving (u studenom) s deset ili više osoba i da pritom trećina njih nije namjeravala nositi maske. Znanstvenici s Instituta Georgia Institute of Technology i Stanford University izračunali su kako vjerojatnost da će na takvom blagdanskom objedu biti jedan sudionik koji je inficiran koronavirusom u nekim dijelovima SAD-a iznosi više od 99%. Zdravom logikom možemo zaključiti kakve su moguće posljedice. Uostalom, Sjedinjene države neslavno prednjače po broju zaraženih i onih s kobnim posljedicama.

Christmas, Deco, Decoration, Advent

Ne treba nasjedati na dezinformacije koje se šire internetom i „udaraju tamo gdje smo najosjetljiviji“ pa distancu u vrijeme pandemije izjednačavaju s udaljavanjem od bližnjih, nošenje maski povezuju s kontrolom, zdravstvenim problemima i sl.  Važno je biti dobro informiran, razmišljati „svojom glavom“, razmišljati kritički. Povodljivost i medijska nepismenost u sadašnjoj situaciji mogu biti vrlo opasne. Većina nas nema dovoljno stručnih znanja za procjenu cijele situacije, preporuka i mišljenja stručnjaka. Neke odluke i preporuke sasvim sigurno nisu najbolje, ali to ne bi smio biti razlog njihova nepoštivanja ili ignoriranja. Kao odgovorni građani imamo pravo postavljati pitanja, razmišljati svojom glavom, predlagati konstruktivna rješenja. Mišljenja onih koji sve i sva kritiziraju, ne nudeći nikakva konstruktivna (provediva, realna) rješenja i onih koji nisu odgovorni za ništa i nikoga – nemaju snagu.

Lako je kritizirati…   

Mnogim je ljudima ova godina najteža ikad, mnogima će blagdani biti „ukradeni“. Upravo zato, mi koji smo zdravi i s kojima to nije slučaj moramo biti solidarni i odgovorni.
I ovo će proći… A kad prođe bilo bi lijepo znati da smo se ponijeli solidarno, da nismo umanjivali problem i zatvarali oči pred problemima drugih ljudi.

Odgovornim ponašanjem i solidarnošću sa drugima polažemo temelje za bolju, sretniju i zdraviju Novu godinu.

Uživajmo u blagdanima s članovima svoje obitelji i iskoristimo to kao priliku za zbližavanje i povezivanje.

Photos courtesy of Pixabay
 

Pridruži se raspravi
Vrata zdravlja