Prvi korak do slobode: Tehnologija kao samoubojstvo

Jeste li se ikada zapitali zašto je danas mentalno zdravlje važno?
Zašto mladi boluju od depresije i anksioznosti?
Zašto odrasli piju i puše… zašto mladi piju i puše?
Zato da pobjegnu od stvarnosti.

Što je to što čini stvarnost bolnom, podnošljivom samo pod tabletama, drogom ili alkoholom? Previše mišljenja, previše informacija i, naravno, previše nestvarnosti.

Wireless Signal, Icon, Image, Vector

Nije istina da nas tehnologija okružuje. Istina je da smo otupjeli zbog nje kako bismo vidjeli samo nju. Kupujemo omče i čekamo da se stolac izmakne. Naravno, ne vidimo ni stolac ni omču jer moramo slušati glazbu dok putujemo, moramo se čuti s dalekim ili bliskim prijateljima, s rodbinom i bližnjima, moramo poslati sliku onima koje poznajemo, moramo poslati sliku onima koje ne poznajemo, moramo pratiti druge, moramo pratiti rat, moramo imati mir, moramo ustati, moramo početi, moramo krenuti… Kreni i ustani, ustani i kreni.

Prvi je korak do slobode u trganju okova čiji je ključ u tvojoj glavi.

Otkada ne koristim mobitel naučio sam živjeti. Volontiram, trčim, pišem, vježbam, učim, govorim, gledam, slušam i vidim. Nije bilo lako, ali znaj da treba početi od početka. Uzmi štopericu i kreni s dva sata. Budi dva sata na mobitelu. Zvuči puno? Lagano? Budi dva sata na mobitelu, ali bez prestanka. Prije toga nemoj biti na mobitelu, a ni poslije toga! Kada to savladaš, isključi nepotrebne društvene mreže. Kome treba i Snapchat i Tik-tok i Facebook i Instagram i…

Woman, Cage, Birds, Puzzle, Autism

Zatim zamijeni mobitel knjigom. Isključi budilicu i probudi se u stvarnost koja je stvarna. Jedi u tišini; gledaj dodirom, a ne izgubljenim očima; zaspi uz san, a ne lažnu stvarnost. Kada to savladaš naučit ćeš se kontroli i onda slobodno uključi mobitel. Budi na njemu 5-6-7-8 sati. Uživaj u njemu, prodaj mu svoje oči i dušu. Slobodno.
Samo… kada uspiješ jesti u tišini, onda će ti buka smetati.

Tvoj je izbor: hoćeš li čekati da stolac sklizne ili ćeš uzeti stolac u svoje ruke i sjesti na njega. Na kraju krajeva, ako pokušaš što imaš za izgubiti. Ništa, osim svojeg vremena, onog vremena kojeg bi proveo čitajući kako je Bolest obukla svijet i kako je Rat pobijedio mir. I zapamti: svijet se može obući, ali čovjek bira njegovu odjeću i  Rat pobjeđuje svakoga, ali ne može uzeti nadu.

Anonimni Pustolov

Photos courtesy of Pixabay

Vrata zdravlja