Mentalno zdravlje danas

Sada već sa sigurnošću možemo reći kako je 2020. godina bila zaista stresna, zadesilo nas je puno toga – od globalne pandemije i lockdowna do prirodnih nepogoda, poglavito potresa. U takvim „nenormalnim“ okolnostima normalno je da se osjećamo bespomoćno, bezvoljno, tužno i zabrinuto.

Sasvim je prirodno da zapitati se do kada će ovo trajati i hoće li ikada završiti. Mislim da smo svi željno iščekivali kraj te kobne 2020. godine te kao da smo se nadali da će prvim danom 2021. sve naše nevolje nestati. Naravno, to se nije dogodilo. Koronavirus je još uvijek tu, a posljedice potresa zasigurno će se osjećati još duže vrijeme. Pa kako da si onda pomognemo? Kako da ne izgubimo nadu u bolje sutra? Kako da prevladamo sve te negativne emocije koje nas ne prestaju obuzimati?

U posljednje vrijeme sve se više govori o psihološkoj pomoći i naglašava se važnost mentalnog zdravlja. Brojni psiholozi postavili su svoje kontakte na društvene mreže kako bi svoje usluge učinili dostupnima svima kojima je potrebno. Međutim, postavlja se pitanje traže li ljudi zaista psihološku pomoć ili sve stane na pukom razmišljanju o tome?

Svi smo svjesni da živimo u državi gdje je odlazak psihologu još uvijek svojevrsna tabu tema, gdje prevladava uvjerenje da psihologu odlaze samo „psihički nestabilni“ i gdje je puno češći slučaj upotrebe lijekova za smirenje nego obraćanja stručnoj osobi u vezi sa psihičkim teškoćama i zdravljem. Kada imamo temperaturu ili kašljemo otići ćemo liječniku, kada nas boli zub obrati ćemo se zubaru, ali kada se osjećamo anksiozno, depresivno ili bespomoćno potisnut ćemo te osjećaje i nastaviti sa životom kao da se ništa ne događa. No, na taj način se nećemo riješiti tih osjećaja već ćemo im samo dopustiti da se nagomilavaju dok nas jednom u potpunosti ne preplave. Možda je 2021. prava godina da tome stanemo na kraj!

Vrijeme je da osvijestimo koliko je mentalno zdravlje važno te koliko ono utječe i na naše tjelesno zdravlje. Vrijeme je da preuzmemo kontrolu i obratimo se stručnjaku osjećamo li potrebu za psihološkom podrškom stručne osobe. Psiholog neće učiniti da sve brige nestanu, ali će ih saslušati, pružiti podršku, ponuditi alate i pomoći osvijestiti naše vlastite resurse za svladavanje različitih problema. Uostalom, ništa ne košta pokušati, zar ne?

Petra Gotić

Photo courtesy of Pixabay

Vrata zdravlja