Život s više svjesnosti i odgovornosti

Dijabetes melitus tipa 1 (ili inzulin-ovisna šećerna bolest) najčešće se javlja u dječjoj i adolescentskoj dobi. Riječ je o tipu dijabetesa koji nastaje kao posljedica autoimunih procesa u organizmu. Učestalost mu je posljednjih desetljeća znatno porasla, a uočeno je i da se javlja kod sve mlađe djece, posebno one u dobi od pet godina.

Hrvatska spada među zemlje s visokim rizikom za nastanak dijabetesa tipa 1. Zabrinjavajuća je činjenica da je porast veći od 5% godišnje kod najmlađe populacije.

Posljednjih je godina postignut znatan napredak u poznavanju epidemiologije (znanosti koja proučava širenje i čimbenike bolesti u populaciji) ovog oblika dijabetesa. Predstoji nam napredak u identificiranju faktora okoliša koji pridonose nastanku ove bolesti,  u prevenciji dijabetesa i osvještavanju građana.

Dijabetes melitus tipa 2 u djece i adolescenata postaje javnozdravstveni problem u cijelom svijetu.

I roditeljima i djeci važno je znati da se ova bolest može držati pod kontrolom i da oboljela osoba može voditi normalan život, uz više svjesnosti, kontrole i odgovornosti. Bolest nesumnjivo utječe na organizaciju i kvalitetu života i predstavlja izazov za cijelu obitelj oboljele osobe, no uz stručno vodstvo i odgovoran odnos prema sebi, izgledi za ispunjen, kvalitetan život su veliki.

Jedan od ključnih faktora kojima se dijabetes može dugoročno držati pod kontrolom je svakodnevna tjelesna aktivnost. Ona je važna kako zbog tjelesnog tako i zbog psihičkog zdravlja. Izbor aktivnosti ovisi o sklonostima djeteta, o dobi, mogućnostima. Dijete odnosno adolescent s dijabetesom može, odnosno treba sudjelovati u svim aktivnostima u kojima sudjeluju i njegovi vršnjaci. Ne preporučuju se samo sportovi poput ronjenja, padobranstva, automobilizma i sl.

Istraživanja provedena na tu temu pokazala su da redovita i svakodnevna tjelesna aktivnost olakšava dobru metaboličku kontrolu bolesti te da oboljeli rjeđe imaju komplikacije i žive kvalitetnije. Redovita tjelovježba osnažuje tjelesno i psihički.   

Dijabetes nije prepreka sportskom uspjehu. Postoji niz poticajnih primjera djece i mladih koji su, bolesti usprkos, uspjeli ostvariti željene uspjehe na sportskom polju. 

Osnovni cilj liječenja dijabetesa i svih aktivnosti koje se poduzimaju u tu svrhu je smanjenje i odgoda komplikacija bolesti koje mogu znatnije narušiti kvalitetu života.

Za dobru regulaciju bolesti važno je svakodnevno mjerenje glukoze u krvi, prije svakog obroka, prije spavanja i povremeno noću. Kod najmlađih mjerenja glukoze trebaju biti i češća.
Uz inzulin i kontrolu šećera u krvi važnu ulogu imaju pravilna prehrana i, kako smo već naveli, tjelesna aktivnost.

Što se prevencije dijabetesa tipa 1 tiče, još uvijek nije poznato je li ona moguća i na koji način.  Ono što je vrlo vjerojatno je to da zdravi životni izbori (pravilna prehrana, tjelesna aktivnost i psihička stabilnost) umanjuju mogućnost obolijevanja, a u slučaju istoga, pridonose boljoj kontroli i kvalitetnijem životu.

Lorena Bosnar dr. med.

Photo courtesy of Pixabay

Vrata zdravlja